Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

ciasto migdałowo-cytrynowe

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 1,5 szklanki
masło 18 dkg
jajko 3 szt
skórka otarta z cytryny 2 łyżki
cukier 1 szklanka
migdały zmielone 10 dkg
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
sól szczypta
lukier
cukier puder 3/4 szklanki
sok z cytryny 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: ciasto migdałowo-cytrynowe

Jajka ubijamy z cukrem na parze na puszystą masę.Do mąki dodajemy posiekane miękkie masło,skórkę z cytryny,proszek do pieczenia i sól,ucieramy dodając stopniowo migdały i masę jajeczną.Prostokątną formę do pieczenia smarujemy masłem posypujemy mąką i napełniamy do połowy ciastem.Pieczemy 60 min w 180 stopniach.Jeszcze cieple ciasto polewamy lukrem utartym z podanych składników.Można udekorować paseczkami skórki cytrynowej.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Andysz 05.05.2012 09:21
rewelacja;)
caralajna 27.02.2012 12:51
musi być pyszne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak