Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

pasztet z orzeszkami piniowymi

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

wątróbka cielęca 40 dkg
wątróbki drobiowe 15 dkg
słonina 3 plasterki
marchewka 2 szt
pietruszka 1 szt
seler kawałek
jajko 4 szt
Bułka tarta klasyczna Prymat 3 łyżki
orzeszki piniowe garść
Liść laurowy suszony Prymat 1 szt
Gałka muszkatołowa mielona Prymat
sól
pieprz
cielęcina bez kości 75 z udźca
boczek 40 tłusty
Ziele angielskie całe Prymat 3 ziarna
smalec (do formy)

Przepis i sposób przygotowania na: pasztet z orzeszkami piniowymi

Mięso,boczek,warzywa i przyprawy korzenne zalewamy 3 szklankami wrzątku,przykrywamy i powoli gotujemy aż mięso będzie miękkie,pod koniec wkładamy pokrojoną wątróbkę cielęcą i wątróbki drobiowe solimy i gotujemy 10 min,następnie studzimy.Mięso,marchewkę i seler mielimy dwukrotnie,dodajemy jajka pół szklanki wywaru z mięsa,orzeszki mieszamy i przyprawiamy odrobiną gałki muszkatołowej solą i pieprzem.Starannie wyrabiamy ,jeśli masa będzie zbyt gęsta dodajemy wodę jeśli za rzadka bułkę tartą.Formy do pieczenia smarujemy smalcem i napełniamy masą do 3/4 wysokości.Na wierzchu układamy paski słoniny.Pieczemy w 200 stopniach aż pasztet się zrumieni i zacznie odstawać od ścianek naczynia.Przestudzony wyjmujemy z formy.Podajemy z chrzanem,żurawiną do mięs.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Krystyna32 18.11.2011 14:33
smaczny

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak