Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Domowa mielonka

2.0
(7)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mięso wieprzowe mielone 5 kg
czosnek 1 główka
sól do smaku
pieprz do smaku
woda 1,5 l

Przepis i sposób przygotowania na: Domowa mielonka

Mięso mielimy, czosnek przeciskamy przez praskę, solimy, pieprzymy i wlewamy ok. 1.5 litra zimnej wody. Wodę dodajemy, aby nasza mielonka nie była za sucha i po pasteryzacji utworzyła się galaretka. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy, układamy do słoików tak, aby nie było przerw,( mięso musi być dobrze ubite w słoiku). Pasteryzujemy ok. 40 minut od zagotowania i ok. 20 minut od zagotowania dnia następnego o tej samej godzinie. Jeżeli chcemy szybko spożyć nasze mielonki to możemy pasteryzację wydłużyć do 50 minut i gotować tylko raz.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

caroline1983 17.06.2011 13:17
Takie domowe wyroby sa najlepsze :)
IZABELA29 17.12.2010 19:52
takie to ja też lubię i taki swojski pasztecik ..ach pyszności same
gosia47-47 31.10.2010 17:16
super
elwal
elwal 05.07.2010 18:18
Robię podobne przetwory - czasami ratują życie, kiedy nagle okaże się, że ktoś nie zrobił zakupów ;)
Ewa104 30.06.2010 21:27
Pychotka!
Patrycja40 16.06.2010 11:19
uwielbiam takie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak