Domowa mielonka

Domowa mielonka

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mięso wieprzowe mielone

    5 kg
  • czosnek

    1 główka
  • sól

    do smaku
  • pieprz

    do smaku
  • woda

    1,5 l
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mięso mielimy, czosnek przeciskamy przez praskę, solimy, pieprzymy i wlewamy ok. 1.5 litra zimnej wody. Wodę dodajemy, aby nasza mielonka nie była za sucha i po pasteryzacji utworzyła się galaretka. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy, układamy do słoików tak, aby nie było przerw,( mięso musi być dobrze ubite w słoiku). Pasteryzujemy ok. 40 minut od zagotowania i ok. 20 minut od zagotowania dnia następnego o tej samej godzinie. Jeżeli chcemy szybko spożyć nasze mielonki to możemy pasteryzację wydłużyć do 50 minut i gotować tylko raz.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

caroline1983

17.06.2011 13:17
Takie domowe wyroby sa najlepsze :)

IZABELA29

17.12.2010 19:52
takie to ja też lubię i taki swojski pasztecik ..ach pyszności same

gosia47-47

31.10.2010 17:16
super

elwal

05.07.2010 18:18
Robię podobne przetwory - czasami ratują życie, kiedy nagle okaże się, że ktoś nie zrobił zakupów ;)

Ewa104

30.06.2010 21:27
Pychotka!

Patrycja40

16.06.2010 11:19
uwielbiam takie

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat