Cytrynowy keks

Cytrynowy keks

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • szklanka + 3 i 0.5 łyżki cukru

  • 1.5 szklanki + 1 łyżka mąki

  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

  • jajka

    4
  • kwaśna śmietany 22%

    1/2 szklanki
  • 3.5 łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny

  • Skórka otarta z 3 cytryn

  • 6 łyżek rozpuszczonego i przestudzonego masła

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Od dzisiaj jest to moje ulubione ciasto cytrynowe, mocno wilgotne i pachnące latem.

Piekarnik nagrzewamy do 175 C i przygotowujemy foremkę keksową.W misie miksera mieszamy na wolnych obrotach mąkę, cukier oraz proszek do pieczenia. Dodajemy lekko roztrzepane jaja i dalej na wolnych obrotach mieszamy aż do uzyskania gładkiej masy. Łączymy masło ze śmietaną i sokiem z cytryny, ubijamy trzepaczką i dodajemy do misy miksera razem ze skorką cytynową. Musimy dobrze wymieszać całość. Następnie napełniamy foremkę i pieczemy ok. 60 minut, aż wykałaczka będzie czysta. Wystudzone ciasto pokrywamy, ale niezbyt grubo lukrem cytrynowym

Kawałek słonca na talerzu w taki jesienny mokry dzien. polecam

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

SmacznaPyza

18.03.2011 09:48
ależ musi pięknie pachnieć!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat