Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Hiszpan

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jaja 7
cukier 17 łyżek
krupczatka 9 łyżek
kaka 2-3 łyżki
proszek do pieczenia 0,5 łyżki
mleko 1,5 szklanki
margaryna 1 kostka

Przepis i sposób przygotowania na: Hiszpan

Przygotowanie ciasta:
Ubić białka na sztywno. Dodać do nich 12 łyżek cukru. Dodawać po jednym żółtku i ubijać dalej, aż zaczną pojawiać się bańki.
Mąkę,kakao i proszek do pieczenia wymieszać i dodawać po trochu do całości mieszając. Wylać na brytfankę. Piec w 180 stopniach. Upieczony ostudzić i przekroić na pół.
Przygotowanie masy:
Szklankę mleka zagotować, a do pozostałej połowy dodać 3 żółtka i 5 łyżek cukru oraz 1,5-2 łyżki mąki ziemniaczanej. Wlać do gotującej się części mleka, ciągle mieszając-powstanie coś o konsystencji budyniu.
Utrzeć w makutrze kostkę margaryny, dodawać po łyżce zimnego budyniu i później 3 łyżki kakao oraz kieliszek wódki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Danuta_Prorok 17.08.2011 18:40
świetne ciasto
ewelina63 09.07.2011 00:00
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak