Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Łosoś

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

cytrynka

Przepis i sposób przygotowania na: Łosoś

3 steki z łososia (dzwonka)- świeże
1 grubszy plaster cytryny
1 garść żółtego sera(startego)
2 gałązki natki pietruszki (posiekanej)
10 listków świeżej bazylii (posiekanej)
1 ząbek czosnku
3 plastry masła
1 łyzeczka startej skórki z cytryny
1/2 łyzeczka mielonego kminku
sól,pieprz (wg uznania)





Steki(dzwonka) myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Czosnek drobno siekamy i nacieramy nim naszą rybę oraz mielonym kminkiem, solą i pieprzem, skrapiamy sokiem z plastra cytryny posypujemy startą skórką , zieleninką i odstawiamy na 1 godzinę do lodówki. Następnie nacieramy naczynie zaroodporne olejem. Układamy na dnie dwonka łososia i zapiekamy je przez 20 minut w temperaturze 200°C. Wyjmujemy naczynie ,kładziemy na kazdy kawałek ryby plaster masła i posypujemy startym żółtym serem Wkładamy do piekarnika jeszcze na 10 minut i gotowe :-)

Podajemy z czym kto lubi.
Ja podałam z młodymi ziemniaczkami i surówka z kiszonej kapustki :)

SMACZNEGO . . . . . .

Pyszna aromatyczna rybka :=)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 06.11.2012 15:17
Dobra ryba.
Jakob 04.02.2012 18:25
Oj Ewcia- moja ulubiona rybka- na dodatek tak podana- mniam!
Smakosz6 27.09.2011 09:07
mniam
ronald88 31.08.2011 14:59
pycha
pawel6 21.06.2011 15:57
Super przyrządzony:)
SmacznaPyza 21.06.2011 11:02
wygląda cudnie :-)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak