Keks herbaciany

Keks herbaciany

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • filiżanka zimnej, mocnej herbaty (użyłam earl grey) taka większa filizanka

  • brązowy cukier

    1 szklanka
  • jajka

    3
  • mąka krupczatka

    3 szklanki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,

  • cynamon

    1/2 łyżeczki
  • cukier puder

  • bakalie

    250 g
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Bakalie przesypujemy do małej miseczki, mieszamy. Zalewamy zimną herbatą iO odstawiamy na noc pod przykryciem. Następnego dnia bakalie odsączamy, natomiast zostawiamy herbatę - nie wylewamy .
Jajka ubijamy z cukrem i nadal ucierając stopniowo dodajemy na przemian: odłożoną herbatę oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i przyprawami. Na końcu wysypujemy bakalie i mieszamy dokładnie łyżką.
Ciasto przekładamy do natłuszczonej i posypanej bułką tartą formy w kształcie wieńca o średnicy 24 cm albo keksówce. Wstawiamy do nagrzanego do 180 st.C piekarnika i pieczemy około 1 godziny.

Kiedy ciasto się ostudzi, wyjmujemy z formy i po ostudzeniu posypujemy cukrem pudrem.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Andysz

14.12.2012 09:03
świetny

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat