Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Keks herbaciany

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

filiżanka zimnej, mocnej herbaty (użyłam earl grey) taka większa filizanka
brązowy cukier 1 szklanka
jajko 3
mąka krupczatka 3 szklanki
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
cynamon 1/2 łyżeczki
cukier puder
bakalie 250 g

Przepis i sposób przygotowania na: Keks herbaciany

Bakalie przesypujemy do małej miseczki, mieszamy. Zalewamy zimną herbatą iO odstawiamy na noc pod przykryciem. Następnego dnia bakalie odsączamy, natomiast zostawiamy herbatę - nie wylewamy .
Jajka ubijamy z cukrem i nadal ucierając stopniowo dodajemy na przemian: odłożoną herbatę oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i przyprawami. Na końcu wysypujemy bakalie i mieszamy dokładnie łyżką.
Ciasto przekładamy do natłuszczonej i posypanej bułką tartą formy w kształcie wieńca o średnicy 24 cm albo keksówce. Wstawiamy do nagrzanego do 180 st.C piekarnika i pieczemy około 1 godziny.

Kiedy ciasto się ostudzi, wyjmujemy z formy i po ostudzeniu posypujemy cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Andysz 14.12.2012 09:03
świetny

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak