Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pomidor z farszem podbitym jajem

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

pomidor 4 duże
jajko 4 małe
cebula 2 szalotki
czosnek 2 ząbki
szpinak 40 dkg
oliwa 2 łyżki
rozmaryn 1 szczypta
sól 1 szczypta
pieprz 1 szczypta
cytryny 1/4 soku
tymianek 1 (posiekany)

Przepis i sposób przygotowania na: Pomidor z farszem podbitym jajem

Pomidory umyć, odkroić wierzch i wykroić miąższ. Przy skórce musi pozostać centymetrowa warstwa. Posolić, oprószyć pieprzem i odwrócić do góry dnem, by sok wyciekł. Wydrążony miąższ pokroić w kosteczkę. Szalotki pokroić w talarki, zeszklić na oliwie. Dodać miąższ pomidorów i smażyć. Doprawić ziołami i włożyć na dno wydrążonych pomidorów. Pomidory wsadzić do rondla, do każdego wbić jajko. Osolić , przykryć i ogrzewać na wolnym ogniu 15 minut, aż białko się zetnie. Szpinak dokładnie opłukać, odciąć korzonki , liście wrzucić do osolonego wrzątku i gotować chwilkę. Następnie podsmażyć na maśle. Doprawić czosnkiem i sokiem z cytryny. Ułożyć na talerzu z jajkami w pomidorach. SMACZNEGO!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ela16 16.10.2011 11:07
fajne
Marybeth
Marybeth 22.09.2011 17:51
dobry pomysł
Marybeth
Marybeth 22.09.2011 17:50
dobry pomysł
kriso 08.07.2011 16:19
pycha

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak