Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kurczak z grzybami leśnymi

2.0
(4)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

grzyby leśne suszone
pierś z kurczaka
cebula
mąka ziemniaczana
natka pietruszki
sól
pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: Kurczak z grzybami leśnymi

Suszone grzyby leśne moczymy przez noc w wodzie a następnie gotujemy z dodatkiem soli do miękkości.

Grzyby odcedzamy zostawiając wodę w której się gotowały a następnie kroimy w paseczki.

Na oliwie podsmażamy posiekaną cebulkę, dodajemy pokrojoną w kostkę pierś z kurczaka a gdy się przyrumieni dodajemy posiekane grzyby.

Podlewamy wodą w której gotowały się grzyby, doprawiamy do samku solą i pieprzem i dusimy razem kilka minut na wolnym ogniu.

Na sam koniec dodajemy posiekaną natkę pietruszki i zaprawiamy sos łyżką mąki ziemniaczanej rozprowadzoną w zimnej wodzie.

Podajemy z kaszą.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

rjustysia 12.01.2012 10:37
Pewnie chodzi o te najbardziej popularne grzybki, czyli borowiki:) z pewnością są pyszne.
iwa643 24.06.2011 06:23
Lubie takie dania
SmacznaPyza 21.06.2011 11:05
grzyby leśne to bardzo szerokie pojęcie - zupełnie inny będzie sos z prawdziwków a inny z pieprzników czy innych gatunków...Jakie konkretnie grzyby polecasz do tego dania?

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak