Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Świąteczne rozetki

2.0
(7)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mleko 1 szklanka
cukier 3 lyzki
1 łyzeczka cukru waniliowego
szczpta soli
mąka 1 1/2 szklanki
jajko 2
ekstrakt waniliowy 1 łyżeczka
cukier puder

Przepis i sposób przygotowania na: Świąteczne rozetki

Mieszamy mąkę, cukier, sól, dodajemy mleko, lekko i wanilię. Następnie musimy dobrze wymieszać całość na gładką mase. Zostawiamy aby odpoczęło, przynajmniej 30 minut.
Rozgrzewamy olej w szerokim rondlu do temperatury 195ºC. Dowolną koncowke wkręcamy do uchwytu. Zanurzyć na kilka minut w goracym oleju, lekko otrzasnac i delikatnie zanurzyc w ciescie. Smazyc aż ciastka ładnie sie zrumienia. Czasami same odczepiaja sie od koncowki, czasami trzeba sobie pomoc widelcem. Ciasteczka odsączamy na papierowym ręczniku, układamy na talerzu i lekko opruszamy cukrem pudrem.


Razem z foremkami była dołączona ulotka na ktorej tez byl podany przepis na ciasto ale nie zrobiłam wg niego bo nie miałam piwa, na wszelki wypadek podam nizej moze ktos wg niego zechce zrobic. Dodatkowo byla bardzo ważna uwaga dzieki ktorej zrozumialam gdzie popełniłam błąd przy pierwszych 2 ciasteczkach ktore nie wyszły bo zbyt mocno przykleiły sie do foremek. wiec cyt \"Obie formy umieszczamy w goracym tłuszczu (przy pierszym uzyciu na ok. 10 minut celem ich wygrzania). Po nagrzaniu form zanurzamy pierwsza z nich w ciescie, ciasto przylepi sie do formy, przenosimy na tłuszcz zanurzajac, po chwili ciasto odlepi sie od formy lub gdy nie chce sie odlepic to wstarczy pomoc sobie widelcem i sciagnac ciasteczko. Forme pozostawiamy w oleju a z druga ponawiamy czynnosc. Formy nalezy zanurzac naprzemiennie w ciescie tak by zawsze miały wysoka tempreature dzieki ktorej ciasto do formy przylega a w oleju sie odlepia. Formy zanurzamy w ciescie w taki sposób zeby ciasto nie dostało sie na wierzch foremki co uniemozliwi odlepienie sie ciasta od formy\".

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

msmariusz 27.05.2015 10:43
smak dzieciństwo
IZABELA29 11.06.2013 19:38
cudowne...
kochanyptysiu 26.09.2011 19:13
piekne
Sarenka 23.08.2011 10:22
Kiedy bylam dzieckiem, przygotowalam je z mama - oj bylo radochy! ;)
IlonaAlbertos 31.05.2011 23:02
Wyglądają rewelacyjnie.
wedith1 22.12.2010 19:02
Efekt- rewelacyjny!
Koper 08.11.2010 08:36
Rewelacyjne są te foremki :)
pawel007 16.09.2010 07:45
super,

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak