Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

dymka zapiekana w szynce

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

dymki ze szczypiorkiem 2 pęczki
sól
pieprz
szynka gotowana 4 plastry
olej 5 łyżek
bagietka 8 kromek
natka pietruszki kilka gałązek
cukier
ocet 4 łyżki
ser żółty 5 (tarty)

Przepis i sposób przygotowania na: dymka zapiekana w szynce

Dymkę oczyszczamy lekko przycinamy szczypior i wkładamy na 5 min do posolonego wrzątku,następnie odcedzamy i przelewamy zimną wodą i dobrze odsączamy.Plastry szynki składamy na połówki i obwijamy nimi porcje dymki.Tak przygotowane układamy w natłuszczonej formie żaroodpornej,posypujemy startym serem i wstawiamy do piekarnika na 180 stopni.Zapiekamy 5 min.W tym czasie rozgrzewamy dwie łyżki oleju i zarumieniamy na nim kromki bagietki z obu stron.Ocet ucieramy z solą cukrem i pieprzem i łączymy z pozostałym olejem,dodajemy posiekaną natkę pietruszki.Zapieczoną dymkę wyjmujemy z piekarnika i skrapiamy sosem.Podajemy z grzankami z bagietki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

MAR3STA 05.07.2011 23:39
smaczne mięsko;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak