Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pory w sosie z białym winem

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

por 4 sztuki
rosół 0,5 szklanki
żółtko jajek 5 sztuk
masło 1 kostka
cytryny 0,5 sztuki
natka pietruszki 2 gałązki
tymianek 2 gałązki
musztarda 2 łyżeczki
szynka 4 plasterki
sól 1 szczypta
Pieprz biały mielony Prymat 1 szczypta
wino białe wytrawne 1 szklanka

Przepis i sposób przygotowania na: Pory w sosie z białym winem

Pory umyć, pokroić na kawałki o długości ok. 10 cm. Zagotować w osolonej wodzie. Odcedzić. Natkę pietruszki i tymianek opłukać i drobniutko posiekać. Wino zagotować z rosołem. Ostudzić. Dodać żółtka. Całość ubijać na parze aż masa zacznie gęstnieć. Nie przerywając ubijania do sosu dodać po kawałku masła. Gdy sos będzie miał jednolitą konsystencję, przyprawić sokiem z cytryny. Plasterki szynki pokroić w szerokie paski i zawinąć w nie pora. Do sosu dodać musztardę i posiekane zioła, wymieszać. Sosem polać pory i piec ok 15 minut w 200 stopniach. Podawać na gorąco.SMACZNEGO!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Marybeth
Marybeth 31.10.2011 11:31
pycha!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak