Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tort arbuzowo-melonowy

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

cukier 180 g
jajko 6 szt
sól szczypta
mąka 150 g
mąka ziemniaczana 50 g
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
Krem:
budyń waniliowy 2 szt
mleko 500 ml
cukier 120 g
masło 250 g
rum 50 ml
marmolada porzeczkowa 80 g
dekoracja
melon 1 szt
melisa świeża do dekoracji
arbuz 1\\4 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Tort arbuzowo-melonowy

Żółtka oddzielamy od białek.Białka ubijamy na sztywną pianę.Żółtka ucieramy z cukrem i szczyptą soli.Stale ucierając,dodajemy mąkę,mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia.Na końcu delikatnie łączymy z pianą.Ciasto przekładamy do dwóch kwadratowych form,wyłożonych papierem do pieczenia i pieczemy krótko(około 8 minut)na złoty kolor w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni.Z mleka,budyniu i połowy cukru gotujemy gęsty budyń i pozostawiamy do ostygnięcia,mieszając od czasu do czasu.Miękkie masło ucieramy z resztą cukru.Stopniowo dodajemy do niego budyń i po kropelce rumu do smaku.Blaty ciasta kroimy poziomo na dwie części.Jedną część smarujemy marmoladą,a pozostałe kremem.Układamy placki na sobie tak,aby na dole była część z marmoladą.Wyrównujemy brzegi tortu.Resztę kremu wkładamy do worka cukierniczego i ozdabiamy nim ciasto.Odstawiamy tort w chłodne miejsce,aby zastygł.Z obranego melona i arbuza usuwamy pestki.Miąższ kroimy na kawałki różnych kształtów i zdobimy nim tort.Można też udekorować go listkami melisy.Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

jolaxa1 31.10.2011 17:14
super
Patrycja33 11.08.2011 11:54
czekam na zdjęcie tego torciku musi ślicznie wyglądać
Ania67 22.06.2011 08:09
wow- rewelacja

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak