Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ziemniaki z farszem mięsnym

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ziemniaki duże 1 kg
mięso mielone - mieszane 60 dag
boczek 30 dag
olej
czosnek 1 ząbek
sól
pieprz
ser gouda 20 dag

Przepis i sposób przygotowania na: Ziemniaki z farszem mięsnym

1. Ziemniaki obierz, umyj, przekrój wzdłuż na pół. Delikatnie wydrąż jak największą ilość miąższu ze środka, oprósz solą i pieprzem. Czosnek obierz, przeciśnij przez praskę. Mięso mielone wymieszaj z czosnkiem, przypraw solą i pieprzem. Mięsem napełnij połówki ziemniaków.
2. Boczek pokrój na cienkie plasterki. Naczynie żaroodporne wyłóż plasterkami boczku, oprósz sola i pieprzem. Na nim ułóż ziemniaki, jeden obok drugiego. Piecz 45 min. w temp. 180 stopni. Żólty ser zetrzyj na tarce o małych oczkach, posyp ziemniaki. Wstaw na chwile do gorącego piekarnika, by ser się stopił. Podawaj z surówką z selera. Wydrążony miąższ z ziemniaków możesz wykorzystac do zrobienia pysznych placków: pozostałe mięso wymieszaj z małą posiekaną cebulą. Dodaj łyżeczkę mąki i jajko, wymieszaj. Przypraw. Olej rozgrzej na patelni. Łyżką nakładaj niewielkie ilości ciasta, formując placuszki. Usmaż z obydwu stron.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Krystyna32 30.11.2013 09:15
fajne danie
RenataZ-et 21.06.2013 22:27
smaczne danie
kate.500 24.10.2012 20:37
pycha
Anna152 05.05.2012 07:11
super danie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak