Spaghetti puttanesca

Spaghetti puttanesca

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ząbki czosnu posiekanego

    3
  • olwia z oliwek

    ok 1/4 szkl
  • papryczka ostra peperoni (ja dałam 1/2) lub szczypta z proszku

  • 1 kg pomidorów lub pomidory z puszki

    800g
  • pietruszka zielona

    1/4 szkl.
  • sól

  • oregano

    łyżeczka
  • spaghetti makaron

    450 g
  • anchois

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Spaghetti \"kurtyzana\", \"panna lekkich obyczajów\"... nazwa intrygujaca jak samo danie.

Przepis wzięłam z Ksiazki kulinarnej rodziny Soprano... od razu bez bicia sie przyznaję ze w moim daniu nie ma jednego z głownych składnikow czyli nie dałam oliwek bo w tajemniczy sposób znikneły z szafki. Ale i tak było pycha. I mam nadziej ze wiecej
grzechow przy gotowaniu nie popełniłam (no poza dodatkiem helskim).

Na rozgrzną olwie wrzucamu posikany czoasnek i pokrojoną papryczke, gdy sie zezłocą dajemy pomidory, swieze bez skóki i pestek a te z puszki odsączamy i kroimy. Sypiemy oregano i ciut soli. gotujemy razem ok 15 -20 minut az sos zgęstnieje. W międzyczasie gotujemy makaron al dente.
Do gotowego sosu dodajemy kapary, anchois (ja pokroiłam zeby sie corka nie zniecheciła przy perwszym razie), oliwki całe lub krojone (u mnie brak), natka i razem gotujemy 2 minuty. Dodajemy makaron mieszamy, podgrzewamy razem chwilke i gotowe. Na talerzu sypiemy swieza natka.

Na moim talerzu sa tez dodane całe fileciki. Zreszta przegladajac neta widziałam ze w przepisach fileciki daje sie albo całe albo krojone.
Bardzo nam smakowało, było ostre i słonawe i chyba w tym jest jego urok. nawet maż sprobował łaskawie i stwierdził ze dobre (zanim mu powiedziałam ze w srodku sa anchois).

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Mala

02.02.2011 17:30
proste i smaczne

kasiurek

12.07.2010 11:15
super przepis:)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat