Królik na warzywach w sosie własnym

Królik na warzywach w sosie własnym

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • cebula

  • czosnek

  • sól, pieprz

  • majeranek

  • woda

    1/2 szkl.
  • wino wytrawne

    1/2 szkl.
  • marchew

    2 szt
  • pietruszka

    1 szt
  • mała seler

  • por

  • natka pietruszki

  • olej

  • masło

  • królik

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Królika dokładnie oczyścić, podzielić na 8 części. Czosnek i cebulę obrać, posiekać, dodać do królika. Całość zamarynować w przyprawach, odstawić na 3 h do lodówki. Następnie tak przygotowane mięso, podsmażyć na patelni przez ok 10 min. Przełożyć do brytfanny i zalać wodą i winem wytrawnym. Dusić pod przykryciem ok 1 h. Warzywa, obrać i umyć. Zetrzeć na tarce jarzynowej, por i natkę pietruszki drobno posiekać. Na patelni roztopić masło, dodać pokrojone warzywa, przyprawić i podlać wodą. Dusić przez ok 10 min. W miseczce przygotować zawiesinę z wody i mąki, zagęścić sos,doprawić do smaku. Tak przygotowanego królika podawać na warzywach z dodatkiem sosu i ziemniaków.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (13)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

IZABELA29

15.01.2017 15:51
Bardzo apetycznie wygląda

iskierka.ag

10.01.2017 12:34
Apetycznie wygląda z takim sosikiem :):)

pestka

01.01.2017 09:57
bardzo smaczny obiad

Grazyna0211

12.11.2016 10:50
super danie

Beatris

11.07.2011 11:46
Wieki nie jadłam mięsa z królika.

maciek7

08.07.2011 09:34
pycha

bietka

02.07.2011 23:35
pyszności:)

Karolina69

01.07.2011 09:43
pomysłowe

iwa643

21.06.2011 06:24
pyszne

Misiek1

20.06.2011 14:20
Królik rewelacyjnie przyrządzony:)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat