Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bułgarska zupa z soczewicy

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

soczewica zielona 100 g
marchew 2 szt
por 1
ząbki czosnku 3
ocet winny
oliwa 1 łyżka
gałązka świezej czubricy lub 1/2 łyzeczki suszonej lub 1/2 łyżeczki cząbru
sól
pieprz
bulion warzywny 1 l

Przepis i sposób przygotowania na: Bułgarska zupa z soczewicy

Zdjecia sa mocno szarobure albo czego wymagac od soczewicy, jaka jest każdy wie, ładneijsza nie będzie.

Soczewice przepłukać, zalac woda i zostawic na noc. Soczewice odsaczyć, przepłukać, wsypac do garnka zalać bulionem warzywnym, dodac startą marchewke, pokrojonego w plasterki pora, wsypać przyprawy i gotowac do miekkosci. Czosnek przecisniety przez praske wymieszac z łyzka oliwy i 1 łyzka octu winnego i dodac do zupy przed podaniem. Mozna na talerzu dac kleksa jogurtu naturalnego lub smietany albo wcale. W oryginale było jeszcze zeby dać zasmażke z mąki ale ja juz jej nie robiłam. taka wersja light mi wystarczy.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

elzbietar64 20.05.2012 23:10
super smakuje
Kate131 12.03.2012 07:56
uwielbiam zupy z soczewicy
Niunia 03.03.2012 21:05
ciekawe

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak