Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zapiekana cykoria z beszamelem

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

cykoria 4 szt
masło 3 łyżki
mąka 2 łyżki
mleko 300 ml
sok z cytryny
sól
Gałka muszkatołowa mielona Prymat
ser żółty 5 (tarty)

Przepis i sposób przygotowania na: Zapiekana cykoria z beszamelem

2 łyżki masła rozpuścić w rondlu, dodać mąkę, wymieszać i podsmażyć. Cienkim strumieniem wlać gorące mleko, mieszać by nie powstały grudki. Doprawić solą, pieprzem i gałką. Przetrzeć przez sito. Cykorie udusić na pozostałym maśle z dodatkiem szklanki wody, solą i sokiem z cytryny. Przełożyć do żaroodpornego naczynia, polać sosem i posypać serem. Zapiekać 15 min. w temp. 200 stopni.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

olkaaa 24.03.2013 20:40
zapowiada się smakowicie
Wafelek2601 13.02.2013 08:04
Pyszna zapiekanka
Grazyna0211 14.12.2012 17:56
smaczne
barbara11561 18.08.2012 18:41
tez nie jadłam:)warto wypróbować
alaaa 18.06.2012 15:25
zapowiada się na smaczne danie
Ania67 01.08.2011 09:48
muszę wypróbować
Izabela28 09.07.2011 12:03
fajny przepis:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak