Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Saltimbocca

2.0
(7)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

sznycle cielęce 4 duże
szałwia 8-12 listków
surowa szynka 4 plastry
mąka 2 łyżki
sól
pieprz
masło 1 łyżka
oliwa 2 łyżki
czosnek 1 ząbek
kremówka 100 ml
wino białe wytrawne 125 ml

Przepis i sposób przygotowania na: Saltimbocca

Mięso rozbić pomiędzy dwoma arkuszami folii spożywczej na plastry grubości ok. 3-4 mm. Delikatnie posypać solą i pieprzem. Na każdym ułożyć 2-3 listki szałwii, przykryć plastrem szynki i delikatnie spiąć wykałaczkami. Oprószyć mąką i ewentualnie strząsnąć jej nadmiar.
Na dużej patelni rozgrzać masło z oliwą, dodać niezbyt grubo posiekany czosnek i smażyć krótką chwilę. Dodać sznycle i smażyć z obu stron na rumiano. Przełożyć do rondla. Na patelnię wlać wino, doprowadzić do wrzenia jednocześnie dokładnie zdzierając resztki z dna. Przecedzić przez sitko do rondla z mięsem. Dusić pod przykryciem, aż wino odparuje. Wlać śmietanę, przykryć i dusić jeszcze chwilkę, aż sos zgęstnieje. Spróbować i ewentualnie doprawić solą i pieprzem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bernadeta1 03.10.2012 11:03
pychotka
Dorota37 14.08.2012 18:53
super przepis
Fiffi 26.04.2012 21:27
fajny przepis
Koper 01.10.2011 23:56
i z szałwią, Borgia jak zwykle rewelacja :)
Ewa104 30.06.2011 21:20
Rewelacja!
Ewa104 30.06.2011 21:20
Rewelacja!
evita0007 23.06.2011 20:52
ale pycha mięsko mmmm :-)
SmacznaPyza 20.06.2011 10:53
proste i bardzo pyszne danie - szałwia nadaje cudownego aromatu
Nina7 20.06.2011 08:42
Koniecznie muszę wypróbować przepis:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak