Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Seledynowa terrina

2.0
(1)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

śmietana kremówka 250 ml
białko 1 sztuka
koper 1 pęczek
rzodkiewka 1 pęczek
czosnek 2 ząbki
mięta 3 gałązki
sok wyciśnięty z połówki cytryny
sól do smaku
Żelatyna wieprzowa Prymat
twarożek 25 (śmietankowy)
ogórek 1 kg
kwaśna śmietana 40 dkg

Przepis i sposób przygotowania na: Seledynowa terrina

Dwa ogórki odłożyć, a resztę obrać i drobno pokroić. Odłożone ogórki pokroić wzdłuż nożem szczelinowym w cienkie plasterki, oprószyć solą i odstawić w chłodne miejsce. Do drobno pokrojonych ogórków dodać twarożek i gęstą śmietanę oraz pół pęczka koperku. Zmiksować na krem. Przyprawić. Podłużną formę keksową wyłożyć przeźroczystą folią. W niej ułożyć osączone paski ogórków tak, aby jeden lekko nachodził na drugi. Masę serową połączyć z rozpuszczoną żelatyną, ubitą śmietaną oraz pianą z białka. Połowę masy wymieszać z rzodkiewką pokrojoną w słupki, zaś resztę połączyć z posiekaną miętą. Obie masy umieścić w formie. Przykryć zwisającymi ogórkami. Ochładzać przez noc.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kate131 01.09.2011 07:56
fajne
Iwona51
Iwona51 20.05.2011 10:14
fajny przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak