Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

ciasto biszkoptowe budyniowo-śmietankowe

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Biszkopt
jajko 6 szt.
cukier 3/4 szkl.
mąka ziemniaczana 1 szkl.
mąka tortowa 1/2 szkl.
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
Masa budyniowa:
budyń śmietankowy 3 szt.
mleko 1 l.
margaryna lub masło 1 kost.
Masa śmietankowa
śmietana 30% 1/2 l
śmietanfix 2 szt.
ponadto :
masa krówkowa 1 puszka
polewa czekoladowa

Przepis i sposób przygotowania na: ciasto biszkoptowe budyniowo-śmietankowe

w naczyniu ubić białka z cukrem na sztywno dodać żółtka wymieszać,w oddzielnym naczyniu wymieszać mąki z proszkiem do pieczenia przesiać dodać do ubitych jajek wymieszać delikatnie łyżką i wylać na blachę wyłożoną papierem upiec w temp.180st.ok.20min.wyjąć wystudzić i przekroić na 3 placki,ugotować budynie w/g przepisu na opakowaniu ale w litrze mleka jeśli będą na 1/2litra jeden przestudzić dodać masło lub margarynę wymieszać na jednolitą masę do blachy włożyć placek i wylać masę budyniową przykryć drugim plackiem i wylać ubitą na sztywno śmietanę ze śmietanfiksami przykryć ostatnim plackiem i po wierzchu rozprowadzić rozpuszczoną masę krówkową w kąpieli wodnej posypać posiekanymi drobno orzechami i polać polewą czekoladową może być gotowa,odstawić do schłodzenia.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ada-Gaba 13.02.2014 06:53
bardzo apetyczne
Wacław 27.09.2013 15:18
oj,lubie takie smakołyki :-)
Rybciia 06.01.2012 21:31
pyszności
Wafelek2601 08.09.2011 10:06
ale pyszne
Angelika10 17.07.2011 20:44
Placuszek wygląda wspaniale.
aguus 20.06.2011 19:05
Pysznie się prezentuje:)
1j1o1l1a1 19.06.2011 17:19
apetyczne...

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak