Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa z soczewicą

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaki 4 szt
bulion 5 szklanek
soczewica 0,5 szklanki
marchew 2 szt
cebula czerwona 1 szt
pietruszka 1 szt
masło 2 łyżki
sól do smaku
natka 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa z soczewicą

Soczewicę przebieramy i odrzucamy nieapetyczne ziarna. Zalewamy wodą i w zakrytym naczyniu stopniowo podgrzewamy aż do zagotowania a następnie gotujemy na małym ogniu ok. 60 min. Marchew i pietruszkę obieramy i kroimy w kostkę. Cebulę obieramy, drobno siekamy i razem z marchwią i pietruszką podsmażamy na tłuszczu. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę trochę większą niż marchew. Do przygotowanej soczewicy wlewamy gorący bulion, dodajemy warzywa i ziemniaki i gotujemy ok. 20 min.Doprawiamy do smaku solą. Przed podaniem posypujemy posiekaną natką. Do zupy możemy dodać kawałek wędzonki pokrojonej w kosteczkę i podsmażonej na patelni.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

dorotka0000025 01.11.2011 16:57
lubie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak