Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Maślane rafaello

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 4 szt
cukier 1 szklanka
mąka krupczatka 1 szklanka
proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki
sok z cytryny
mleko 1 litr
mąka pszenna 1 szklanka
cukier 1 szklanka
masło roślinne lub margaryna 25 dag
aromat waniliowy
wiórki kokosowe 20 dag
masło 20 dag
cukier 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Maślane rafaello

Białka ubić, dodać cukier i nadal ubijając dodać żółtka, następne dodać mąkę i proszek do pieczenia i delikatnie wymieszać. Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem blachy i piec około 25 minut w temperaturze 170 stopni. Ostudzić i nasączyć przegotowaną wodą z sokiem z cytryny.4 szklanki mleka zagotować. Do reszty zimnego mleka wsypać mąkę i cukier. Wymieszać i wlać do gotującego się mleka, chwilę podgotować. Ostudzić. Masło utrzeć, dodając zimny budyń, pod koniec ucierania dodać aromat waniliowy. Masę przełożyć na biszkopt. Masło roztopić, dodać cukier i wiórki kokosowe. Usmażyć na złoty kolor, wystudzić i przełożyć na masę. Ciasto schłodzić w lowówce.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

romanrafal
romanrafal 01.07.2011 18:15
ciekawe

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak