Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto z kulkami

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 2 szklanki
żółtko jajek 4 szt
masło 1 kostka
cukier puder 1 łyżka
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
kwaśna śmietana 3 łyżki
kakao 2 łyżki
powidła śliwkowe 1 słoiczek
rodzynki 10 dag
masło 1 kostka
GALARETKI WIŚNIOWE 2 op
Żelatyna wieprzowa Prymat 1 łyżeczka
białko 4 szt
cukier 1 szklanka

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto z kulkami

CIASTO; wszystkie składniki ciasta, oprócz kakaa posiekać nożem i wyrobić. Ciasto podzielić na dwie części. Do jednej części dodać kakao. Białym ciastem wyłożyć posmarowaną tłuszczem dużą tortownicę, na ciasto wyłożyć powidła. Z ciemnego ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego i w środek każdej kulki włożyć po 2-3 rodzynki. Kulki poukładać na powidłach. Tak przygotowane ciasto włożyć do piekarnika nagrzanego do 150 stopni i piec około 45 minut. Masło utrzeć z cukrem na puch, dodać pianę ubitą z białek i jedną tężejącą galaretkę, wcześniej rozpuszczoną z żelatyną w szklance gorącej wody. Masę wyłożyć na upieczone i wystudzone ciasto. Ciasto zalać tężejącą drugą galaretką, przurządzoną według przepisu na opakowaniu.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

agnieszka214 11.04.2012 15:12
pychota
Maniek2 03.01.2012 09:12
ciekawe
Robert10 05.08.2011 18:40
bardzo fajne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak