Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Śląskie kluski.

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaki 10 sztuk
jajko 1 sztuka
mąka ziemniaczana 5 łyżek
sól do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Śląskie kluski.

Ziemniaki obieramy, gotujemy w osolonej wodzie .Studzimy i przeciaskamy przez praskę. Wbijamy jajko, odrobinę solimy i dokładnie zagniatamy. Ciasto dzielimy na cztery równe części. Jedną część wyciągamy i w te miejsce wsypujemy tyle samo mąki ziemniaczanej. Ponownie zagniatamy. Z powstałego ciasta formujemy średniej wielkości kluski. Do większego garnka nalewamy połowę wody i solimy. Gdy woda zacznie się gotować wrzucamy kluski i zmniejszamy gaz. Gotujemy na małym ogniu około 20 minut. Podajemy z mięsem i sosem pieczeniowym.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Grazyna0211 01.10.2013 17:22
bardzo je lubię
Róża1 17.09.2013 18:01
też robię kluseczki na niedzielę:-)
gosia1988 24.08.2013 13:27
pyszne :)
adelajda 29.06.2013 17:31
lubię takie kluski
Bernadeta1 19.06.2013 11:32
bardzo lubię
Monika58 16.10.2012 14:45
pycha
Mariusz10 07.06.2012 18:07
uwielbiam
Justa32 28.05.2012 12:26
uwielbiam kluseczki domowej roboty!!!
MAR3STA 11.03.2012 18:26
super
Gosia32
Gosia32 07.09.2011 12:16
super
Margo1 19.06.2011 21:51
bardzo dobre , lubię

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak