Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

młoda kapusta \"na szybko\" wg Piotra

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

kapusta młoda 1 szt
ocet jabłkowy 1 łyżka
sól 2 łyżeczki
cukier 4 łyżeczki
pieprz do smaku
wędzonka 25 (bamberka)

Przepis i sposób przygotowania na: młoda kapusta \"na szybko\" wg Piotra

Wędzonkę pokroić w kostkę zesmażyć na złoto. Do garnka włożyć pokrojoną kapustę zalać małą ilością wody, zagotować, dodać 1,5 łyżeczki soli, gotować 5 minut. Odlać wodę dodać 1/2 łyżeczkę soli, 4 łyżeczki cukru, dodać 1 łyżkę octu jabłkowego, jeszcze podgotować chwilkę, jeśli zostało jeszcze trochę wody to ją odcedzić, doprawić pieprzem, dodać usmażoną wędzonkę, wymieszać wszystko. Jest dobra na gorąco jak i na zimno.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Renataj 26.06.2011 23:34
Bardzo lubię młodą kapustę ale w takim wydaniu jeszcze nie jadłam. Z pewnością spróbuję.
Jolanta_P-S 19.06.2011 17:32
To jest regionalny rodzaj wędzonki przypominająca boczek parzony.
SmacznaPyza 19.06.2011 15:00
poproszę mi wytłumaczyć co to takiego ta wędzonka bamberka - czy to jakaś regionalna wędlina, boczek...?

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak