Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Cytrynowy śląski deser

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

jajko 7 szt
Żelatyna wieprzowa Prymat 7 łyżeczek
cukier 7 łyżeczek
sok z cytryny 12 łyżek
gorzka czekolada 10 dag

Przepis i sposób przygotowania na: Cytrynowy śląski deser

Jajka rozbijamy, białka oddzielamy od żółtek. Z białek ubijamy pianę, żółtka ucieramy z cukrem. Czekoladę ścieramy na tarce o małych oczkach. Żelatynę rozpuszczamy według przepisu na opakowaniu i mieszamy z sokiem cytrynowym.Dodajemy do masy żółtkowej i mieszamy z pianą z białek.Przelewamy do salaterki i odstawiamy do stężenia. Przed podaniem posypujemy czekoladą.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Renataj 29.11.2011 20:13
Ten przepis dostałam od cioci mieszkającej na Śląsku - mówiła że to pospolity deser z jej okolicy.
Joanna108
Joanna108 28.11.2011 14:37
mieszkam na Śląsku, ale takiego deseru nie znałam :)
Natalia40 21.06.2011 20:01
pycha

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak