Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bitki wieprzowe ze schabu

5.0
(105)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Bitki ze schabu to wyśmienity pomysł na obiad, który z pewnością zadowoli podniebienia całej rodziny. Przygotowanie dania jest proste, zwłaszcza że po usmażeniu mięsa, przez max. 2 godziny "dusi" się ono w sosie własnym.

Składniki:

schab bez kości
mąka
sól
pieprz
mąka
woda
olej do smażenia

Przepis i sposób przygotowania na: Bitki wieprzowe ze schabu

Bitki ze schabu to prosty sposób na pyszny obiad. Wystarczy kawałek schabu pokrojony na plasterki, doprawiony sola i pieprzem, a następnie obtoczony w mące. Tak przygotowane kotlety najpierw podsmaża się, następnie podlewa wodą, by stworzyć sosik własny, Bitki ze schabu to rarytas dla miłośników tradycyjnych smaków. Doskonale komponują się z ziemniaczkami, kluskami śląskimi czy kaszą. 

1.Schab pokroić jak na kotlety schabowe, nie rozbijać (ewentualnie delikatnie), oprószyć z obu stron solą oraz pieprzem, obtoczyć w mące i włożyć na mocno rozgrzany olej.

2. Kiedy jedna strona się zrumieni, przewrócić bitki na drugą stronę, po czym wkroić obraną i umytą cebulę.

3. Kiedy druga strona mięsa oraz cebula się zrumienią, zalać je wodą i dusić ok. 1,5-2 godzin do miękkości, przewracając co jakiś czas i stale uzupełniając wodę tak, aby bitki były stale niemal całkowicie w niej zanurzone.

Dzięki obtoczeniu bitek w mące z powstałego płynu powstanie smaczny gęsty sos.

Bitki ze schabu to potrawa, która zawsze cieszy się dużym powodzeniem i może być doskonałym pomysłem na rodzinny posiłek. Jeśli nie macie pomysłów na niedzielne obiady, koniecznie zapiszcie przepis na bitki ze schabu w sosie własnym lub schab po cygańsku, schab ze śliwkami czy złociste schabowe moczone w mleku i cebuli.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Lidka 2 dni temu
Czemu ta potrawa nazywa się "bitki", co mnie kojarzy się z rozbitym tłuczkiem mięsem, a mięso jest tylko pokrojone w plastry?
PaniMISIOWA 20.09.2011 12:05
fajne
Wacław 29.08.2011 08:49
pychaaaaaaaa !
Bart 24.07.2011 23:01
pycha
agnieszka137 21.06.2011 18:41
bardzo smaczne
Misiek1 19.06.2011 09:07
Lubię tak przyrządzone mięso:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak