Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rolada bezowa

3.0
(11)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

białko 5 sztuk
cukier 1/3 szklanki
mąka ziemniaczana 3 łyżeczki
ocet 1 łyżeczka
sól szczypta
MASA
śmietana kremówka 400 g
śmietan fix 1 opakowanie
truskawki 250 g
cukier puder do smaku
margaryna do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Rolada bezowa

Białka ubić na sztywna pianę z dodatkiem soli. Pod koniec ubijania dodawać po łyżce cukru. Następnie zmniejszyć obroty miksera i dodać ocet oraz mąkę i chwilkę miksować. Piana powinna być sztywna i błyszcząca.
Formę do pieczenia posmarować margaryną, a następnie wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć pianę i rozsmarować równo. Piec w piekarniku 30 min w temp. 140°C. Gotową pozostawić, aż przestygnie.

Śmietanę ubić na sztywno z dodatkiem Śmietan Fix\'u. Truskawki dokładnie umyć, poodcinać szypułki a następnie pokroić w ćwiartki.

Na zimną bezę nakładamy ubitą śmietanę a następnie posypujemy truskawkami i delikatnie zwijamy, od krótszego boku.
Posypujemy cukrem pudrem i przyozdabiamy truskawkami. Smacznego !!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Seba 03.08.2013 08:15
bombowe są te roladki
RenataZ-et 26.09.2012 19:39
prześliczna
RenataZ-et 26.09.2012 19:39
prześliczna
caralajna 12.09.2012 09:36
ale ładna, fajny przepis
iknkirke 19.08.2011 13:07
pycha
Beatris 22.06.2011 10:08
Nie wiedziałam, że bezę można zawijać w roladę.
IlonaAlbertos 19.06.2011 22:35
Fantastyczna, narobiłaś mi smaku :)
artur7 19.06.2011 11:42
smaczne
Gosia40 19.06.2011 10:39
Fantastyczna rolada:)
katarzyna124 19.06.2011 09:37
pyszności:)
novita26 19.06.2011 07:54
mniam
Misiabe 19.06.2011 00:23
Super!!!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak