Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tort truskawkowy

3.0
(15)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 4 sztuki
mąka 4 łyżki
cukier 4 łyżki
proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki
sól szczypta
dżem truskawkowy 1 sztuka
MASA BUDYNIOWA
mleko 1 litr
budyń śmietankowy 2 sztuki
cukier 4 łyżki
mąka 4 łyżki
margaryna 200 g
truskawki 250 g
MASA ŚMIETANOWA
śmietana 30% 400 ml
cukier puder 3 łyżeczki
śmietan fix 2 opakowania
kakao do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Tort truskawkowy

Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy z dodatkiem soli na sztywną pianę. Do piany dodajemy po łyżce cukru a następnie żółtka, ciągle miksując.
Proszek do pieczenia wymieszać z mąką. Dodać do ciasta i delikatnie wymieszać.
Ciasto wylać na dużą formę wyłożoną papierem do pieczenia i piec ok 20min w temp. 180\'C.
Gotowe ciasto jeszcze ciepłe położyć na zamoczoną ściereczkę i delikatnie ściągnąć papier. Zawinąć ciasto w roladę i odstawić na ok 20 - 30 min.
Rozwinąć i posmarować dżemem truskawkowym, a następnie zwinąć i odstawić do lodówki na ok 60min.
Po tym czasie roladę kroimy na ok 18 - kawałków. Tortownicę o średnicy 24 wykładamy roladą. Zaczynamy od układania rolady na bokach ( na tzw. stojąco ) oraz na dnie ( na tzw. leżąco ).

0,5 litra mleka gotujemy. Pozostałe 0,5 litra mieszamy z budyniami, cukrem oraz mąką - wszystkie składniki muszą się całkowicie rozpuścić. Wlewamy powoli do gotującego się mleka i na małym ogniu gotujemy, cały czas mieszając, aż budyń zgęstnieje. Odkładamy, żeby przestygł.
Margarynę miksujemy, dodajemy do niej po łyżce zimnego budyniu. Masa powinna być jednolita bez grudek.
Połowę masy nakładamy na roladę i układamy truskawki pokrojone na ćwiartki i ponownie nakładamy pozostałą masę na truskawki. Umieszczamy w lodówce na ok 15min.

Śmietanę ubijamy na sztywno, dodając cukier puder oraz śmietan Fix.
Gotową nakładamy na masę budyniową .
Pozostałymi truskawkami dekorujemy wierzch i posypujemy do smaku kakao.

Tort schładzamy ok 10-12h.
Smacznego !!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

tobi1989 24.06.2017 23:39
Pyszności :)
Grazyna0211 21.06.2017 10:03
super deser
agnieszka214 16.06.2017 13:33
Pycha torcik
ben-ka 14.06.2017 22:12
mega apetyczne ciasto !
pestka 04.06.2017 08:55
wygląda pysznie
IZABELA29 28.05.2017 16:41
Super torcik
KORAL 27.05.2017 18:58
fajnie wygląda :)
norweska20 24.02.2017 23:58
Chętnie bym zjadła
adelajda 18.02.2014 08:48
Wygląda rewelacyjnie i na pewno tak smakuje :)
RenataZ-et 11.08.2013 20:16
wygląda perfekcyjnie!!!
czekoladka_m 14.07.2013 16:02
Cudownie się prezentuje;) Też często robię spód ciasta z takich roladek:)
Seba 06.06.2013 09:49
wygląda pysznie
Ewa104 07.03.2013 14:26
wspaniale się prezentuje
Angelika10 21.01.2013 00:46
przepyszny i śliczny torcik ;)
caralajna 22.09.2012 13:06
ale pięknie wygląda
Wafelek2601 05.01.2012 09:36
pycha
AGNIESZKA144 14.11.2011 16:20
super
Weronika_eM 24.06.2011 20:02
ciekawy
Beatris 22.06.2011 10:10
Bardzo pracochłonne, ale efekt wspaniały.
Nina7 19.06.2011 09:14
Oj pokusiłabym się o kawałek:)
IlonaAlbertos 18.06.2011 22:14
Wspaniale się prezentuje. Aż chce się zjeść :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak