Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chleb powszedni, żytni z ziarnem lnu na zakwasie

2.0
(2)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka żytnia 1 kg
woda 3 szkl
sól 3 łyżeczki
drożdże 1 dag
siemielniane 1 garść

Przepis i sposób przygotowania na: Chleb powszedni, żytni z ziarnem lnu na zakwasie

Pół szklanki mąki wymieszać ze szklanką wody i zostawić w ciepłym miejscy na 48 godzin. Następnie dodać do tego 2 czubate łyżki mąki, zamieszać i odstawić na jeszcze 24 godziny, by mąka się ukwasiła.

Po tym czasie drożdże rozpuścić w wodzie, wymieszać zresztą składników i zagnieść ciasto o dość luźnej konsystencji. Podzielić na pół i włożyć do natłuszczonych blaszek. Pozostawić w ciepłym miejscu na ok 3-4 godziny by wyrosło. Piec ok 40 minut w 200 stopniach.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak