Herbata anyżkowa :

Herbata anyżkowa :

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • anyż gwiazdki

    1/4 szt.
  • herbata czarna

    3 łyżeczki, z anyżkiem
  • woda

    3 filiżanki (wrząca)
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Czajniczek do parzenia herbaty wyparzyć wrząca wodą . Wsypać herbatę i wrzucić kawałek anyżu gwiazdkowego . Czajniczek postawić na podgrzewaczu i ogrzewać suchą herbatę w czajniczku przez 2 minuty . Skropić herbatę wrzątkiem ( 2 łyżki wody ) i zostawić na czajniku lub podgrzewaczu na 3 minuty. Wlać 1 filiżankę wrzątku i trzymać na podgrzewaczu 5 minut .Dolać resztę wrzącej wody ( 2 filiżanki ) i ponownie pozostawić na podgrzewaczu na 5 minut .
Wyparzyć filiżanki wrzątkiem i w ciepłe rozlewać herbatę.
Najlepiej smakuje lekko osłodzona miodem .

Przy okazji podaję jak aromatyzuję herbatę anyżkiem . W pudełeczku do herbaty mieszam 10 dag czarnej herbaty ( Lipton , Dilmah , Yunnan lub jaką kto lubi ) .Dokładam 5 gwiazdek anyżu gwiazdkowego i pozostawiam na jakiś tydzień. Po tym czasie herbata przechodzi zapachem anyżku . Jeśli chce się uzyskać dodatkowo smak anyżkowy trzeba dodać do parzenia herbaty kawałek kwiatu anyżku .

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat