Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

drożdżowy spód do pizzy

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka na pizzę włoską 2 szkl
mleko 1 szkl.
drożdże 10 dag
cukier 1 łyżeczka
sól 1/2 łyżeczki
oliwa 2 łyżki
bazylia 2 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: drożdżowy spód do pizzy

Mleko delikatnie podgrzać, dodać cukier i drożdże, wymieszać i pozostawić na 15 minut. Mąkę wsypać do miski, dodać rozczyn, sól, oliwę, suszoną bazylię, dokładnie wyrobić ręką (ciasto musi być elastyczne) jeśli jest potrzeba dodać mąkę. Przykryć ścierką i wstawić do piekarnika o temp. 50 stopni. Kwadratową blachę wysmarować oliwą. Wyrośnięte ciasto przełożyć na blachę, rozwałkować wałkiem na szerokość blachy, ciasto lekko podnieść do góry.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak