Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Porzeczniak

2.0
(3)
Czas
Czas: 45 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Porzeczniak to sprawdzony pomysł na pyszne ciasto z porzeczkami w roli głównej. Świetnie łączą się w nim słodko-kwaśne smaki. Wypróbuj przepis!

Składniki:

Piana owocowa

porzeczki 600 gramów
białko 5 sztuk
cukier puder 200 gramów
cukier waniliowy 1 opakowanie

Ciasto

żółtko jajek 5 sztuk
masło 200 gramów
cukier wanilinowy 1 opakowanie
cukier puder 200 gramów
mąka 250 gramów
proszek do pieczenia 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Porzeczniak

Oddziel żółtka od białek.

Ciasto: wszystkie składniki na ciasto utrzyj mikserem. Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia. Maczaną w wodzie łyżką równomiernie rozsmaruj ciasto. Piecz na złoty kolor przez około 10-15 minut w temperaturze 150 stopni (z termoobiegiem)

Piana: Białka ubij na sztywną pianę, dodając po łyżce cukier puder i cukier waniliowy. Wsyp oczyszczone owoce, lekko wymieszaj. Pianę wyłóż na lekko wystudzone ciasto, rozsmaruj. Zapiekaj na złoty kolor ok. 10 min. w tej samej temperaturze.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Angelika10 31.03.2013 21:14
bardzo fajny
Izabela/bella81 12.10.2011 08:39
fajny

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak