Ogórkowa z kaszą pęczak :

Ogórkowa z kaszą pęczak :

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • 1 pierś z kurczaka ( lub ćwiartka z udkiem)

  • 2 duże marchewki

  • pietruszki

  • 1/8 selera

  • pora

  • 2 ziela angielskie

  • pieprz mielony

  • 1 łyżka masła

  • ½ szklanki słodkiej śmietanki

  • 2 łyżki pokrojonej natki pietruszki lub koperku

  • 1 litr wody

  • pęczak

    3 łyżki
  • bulion drobiowy

    1 kostka
  • liść laurowy

    1 szt.
  • ogórki kiszone

    4 szt.
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kaszę dobrze wypłukać w zimnej wodzie ( zmieniając ją kilka razy ) .Do garnka włożyć mięso, warzywa, kaszę , ziele angielskie, liść laurowy .Wlać wodę i gotować 45 minut .W tym czasie utrzeć ogórki na tarce jarzynowej ( grube oczka ) , lekko odcisnąć z soku i dusić na maśle 5 minut mieszając . Wyjąć z wywaru mięso i warzywa . Mięso obrać , podzielić na kawałki i włożyć do wywaru. Marchewkę ( 1 sztukę ) pokroić na plasterki i też włożyć do garnka .Dodać ogórki .Gotować 15 minut. Doprawić zupę pieprzem , kostkę bulionową ( lub inną przyprawą ) . Wlać śmietankę .Podawać posypaną zieleniną

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

ewelinapac

09.10.2011 18:43
pycha

AGNIESZKA144

11.05.2011 20:44
lubię taką wersję ogórkowej

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat