Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Paluszki z kminkiem

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 2 szklanki
margaryna Bielska 1 kostka
żółtko jajek 3
gęsta śmietana 2 łyżki
drożdże 2 dag
kminek
sól do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Paluszki z kminkiem

Mąkę przesiać do misy, dodać startą na tarce margarynę, dodać pokruszone drożdże, żółtka, sól oraz kminek. Wyrobić ciasto za pomocą łyżki . Gotowe ciasto wstawić do lodówki na 2 godziny a następnie formować ruloniki . Gotowe posmarować rozmąconym jajkiem. Można posypać startym żółtym serem ale wtedy ciasto trzeba rozwałkować i tradycyjnie wycinać paluszki radełkiem.

Paluszki piec w nagrzanym piekarniku do temperatury 200 stopni na złoty kolor.

Życzę smacznego :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak