Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa z soczewicy i warzyw z makaronem

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

oliwa 1 łyżka
cebula 1 szt.
czosnek ząbki 4 szt
marchew 350 gram
soczewica czerwona 225 gram
bulion warzywny 650 ml
wrzątek 700 ml
makaron 150 gram
jogurt naturalny 150 gram
sól do smaku
natka pietruszki 1 łyżka
seler naciowy 1 łodyga

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa z soczewicy i warzyw z makaronem

Marchew i seler pokroić w plasterki, cebulę w piórka a czosnek drobniutko posiekać. W garnku rozgrzać oliwę i smażyć na niej warzywa, delikatnie mieszając przez 5 minut, aż wszystko zmięknie.
Dodać soczewicę, bulion i wrzątek. Doprawić solą i pieprzem, wymieszać i ponownie zagotować. Gotować na wolnym ogniu przez ok. 15 minut bez przykrycia, aż soczewica będzie miękka,. Studzić 10 minut.
W tym czasie ugotować makaron. Dobrze odcedzić i odstawić.
Zupę zmiksować na gładką masę. Dodać do niej makaron, ustawić na wolnym ogniu na 2-3 minuty. Gdy zacznie wrzeć, zestawić i wymieszać z jogurtem. Doprawić jeśli trzeba, podawać posypaną natką pietruszki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Sylwia56
Sylwia56 09.07.2012 14:48
pyszna
Sylwia56
Sylwia56 09.07.2012 14:48
pyszna
cukiereczek 06.09.2011 09:29
Super
js28 22.06.2011 23:52
i ja też :)
Monika-twin 20.06.2011 12:55
Ja też!
Monika-twin 20.06.2011 12:55
Ja też!
SmacznaPyza 18.06.2011 15:03
po prostu kocham zupy z soczewicą :-)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak