Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chłodnik lubuski z groszkiem

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

groszek zielony 60 dag
czosnek 2 ząbki
cebula 1 szt
bulion warzywny 1,5 szkl
olej 1 łyżka
śmietana kwaśna 0,5 szkl
mięta do dekoracji
sól do smaku
pieprz do smaku
skórka z cytryny do dekoracji

Przepis i sposób przygotowania na: Chłodnik lubuski z groszkiem

1. Groszek opłucz. Czosnek i cebulę obierz, posiekaj. W garnku rozgrzej olej, zeszklij na nim czosnek i cebulę. Dołóż groszek. Dolej bulion. Przypraw solą i pieprzem. Doprowadź do wrzenia, po czym zmniejsz płomień i gotuj jeszcze 10 min. Gałązki mięty opłucz, osusz. Listki poodrywaj i posiekaj (kilka odłóż do dekoracji).
2. Połowę groszku wyjmij, resztę zmiksuj wraz z wywarem i przestudź. Dolej śmietanę, wymieszaj.
3. Zupę przypraw solą i pieprzem. Wsyp miętę i odłożony groszek. Schładzaj 2 godz. Udekoruj mięta, posyp skórka z cytryny.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

kate.500 07.07.2013 19:00
pyszny chlodnik
Justyna28 08.07.2012 11:48
fajny przepis:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak