Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pavlova z malinami i mango

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Beza

białko 3 sztuki
cukier kryształ 3/4 szklanki
sól 1 szczypta
ocet jabłkowy 1,5 łyżeczki
mąka ziemniaczna 1,5 łyżeczki
papier do pieczenia

Masa

śmietana 30% 300 mililitrów
cukier puder 1 łyżka
esencja waniliowa 0,5 łyżeczki
żelatyna deserowa 1 łyżeczka

Owoce

mango 1 sztuka
maliny świeże 100 gramów

Przepis i sposób przygotowania na: Pavlova z malinami i mango

PRZYGOTOWANIE:

Białka ubić na sztywno ze szczypta soli. Ubijając, dodawać cukier, krótko zmiksować, dodać ocet oraz mąkę ziemniaczaną i esencję, wymieszać. Okrągłą, cienką blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Można wykreślić cukrem okrąg o średnicy 18 cm - ja robiłam na oko. Pamiętajmy, że beza urośnie nam podczas pieczenia.

Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Ubitą piane przełożyć na papier do pieczenia, ułożyć łyżką kształt koła, z wgłębieniem po środku, na późniejszy krem i owoce.

Wstawić do piekarnika i od razu zmniejszyć temperaturę do 150 stopni. Moją bezę piekłam na średniej półce piekarnika. Po 50 minutach pieczenia, moja beza zaczęła się rumienić, dlatego zmniejszyłam temp. do 100 stopni i piekłam jeszcze przez 20 minut. Wyłączyć piekarnik i pozostawić bezę przez 15 minut w wyłączonym piekarniku, wyjąć i ostudzić.

Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie, studzimy. Śmietanę wyjmujemy prosto z lodówki (musi być schłodzona) i ubijamy z cukrem na gęsto. Dodajemy esencje waniliowa oraz przestudzona żelatynę, energicznie mieszamy. Wylewamy na bezę Jeżeli wolimy płynniejszą masę, pomijamy dodanie żelatyny. Owoce myjemy i osuszamy. Mango obieramy i kroimy na niewielkie kawałki. Owoce układamy na kremie.

Przechowujemy w lodówce. Deser najlepiej jest spożyć bezpośrednio po przyrządzeniu.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Anna 29.07.2022 15:58
Przecież ona jest spalona.Za wysoka temperatura.Bezy się nie piecze tylko suszy.Termoobieg nagrzać piekarnik do 150 i zaraz po włożeniu zmniejszyć do 100 i suszyć 1.5-2h ;)
Doradca Smaku 02.08.2022 23:00
Dziękujemy za rady :)
monika141 18.12.2011 14:01
pyszne cudo
caroline1983 31.10.2011 18:58
poezja smaku
Ewelina36 29.09.2011 18:08
super i bardzo smaczne bo wypróbowane
Motorek 05.07.2011 22:45
ale pyszności
MAR3STA 23.06.2011 00:09
ekstra beza!
banditka 19.06.2011 11:55
ale ladne :)
SmacznaPyza 18.06.2011 15:05
piękna Povlova! u mnie znika w oka mgnieniu :-)
Robert10 18.06.2011 14:58
cudeńko

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak