Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tarta śliwkowa II

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 2 ½ szklanki
cukier puder 1 ½ szklanki
masło 1 kostka
jajko
śliweki 1 kg
cukier 10 dag
Żelatyna wieprzowa Prymat 5 łyżeczek
orzechy włoskie ½ szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Tarta śliwkowa II

Z podanych składników zagnieść szybko kruche ciasto i włożyć na godzinę do lodówki.
Ciasto rozwałkować na dużą formę do tarty, ponakłuwać widelcem. Wstawić na 15-20 minut do piekarnika nagrzanego do 200°. Po upieczeniu przestudzić.
Śliwki pokroić na ćwiartki, Podlać je w rondlu odrobiną wody, dodać cukier, chwilkę gotować, tak aby śliwki puściły sok, ale nie zaczęły się rozgotowywać. Zdjąć z ognia dodać orzechy i żelatynę rozpuszczoną w 1/5 szklanki gorącej wody. Gdy masa zacznie tężeć przełożyć ją na ciasto i zostawić do zastygnięcia.
Podawać z bitą śmietaną.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

zuzanna_z 29.12.2011 10:59
pycha

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak