Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Schab z suszoną śliwką

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

majeranek
oregano
olej
sól
pieprz
Pieprz ziołowy mielony Prymat
rozmaryn
bazylia
Koperek suszony Prymat
Grill przyprawa klasyczna Prymat
suszone śliwki 10-15 dkg
schab bez kości 40 dkg

Przepis i sposób przygotowania na: Schab z suszoną śliwką

Schab myjemy. Długim, ostrym czubatym nożem zakłuwamy schab w kilku miejscach na wylot i przekręcamy go wokół własnej osi by utworzyć dziurę. Wkładamy śliwki w utworzone dziury by wypełniły całą utworzoną dla nich przestrzeń. Wszystkie sypkie składniki na marynatę wsypujemy do miseczki i dolewamy olej lub oliwę. Dokładnie mieszamy. Można dodać więcej przypraw lub odjąć jeśli ktoś nie lubi. Schab dokładnie nacieramy marynatą i wklepujemy ją. Kładziemy na folii aluminiowej i wylewamy na schab to, co zostało w miseczce (jeśli zostało). Schab pieczemy ok ok 40 min w temp 220 stopni.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Jaheira11 30.01.2012 22:08
o taki schabik by si? zjad?o- rewelacja :)
SmacznaPyza 18.06.2011 15:10
40 min. w 220 st. - taki mały kawałek nie potrzebuje ani tak wysokiej temperatury ani tyle czasu i dlatego za bardzo się spiekł...wygląda też na przesuszony, ale to piszę tylko widząc zdjęcie...tak mały kawałek radziłabym upiec w rękawie foliowym albo naczyniu żaroodpornym z przykrywką....a 220 st. zmniejszyłabym po 10 min. do 180 i piekła jeszcze 20 min......

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak