Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kluski leniwe bez ziemniaków, z twarogiem

5.0
(97)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 3/4 szklanki
jajko 1 sztuka
ser biały 70 dag
masło 2-3 łyżki
cukier 1 łyżka
Cynamon mielony Prymat 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Kluski leniwe bez ziemniaków, z twarogiem

Kluski leniwe lub pierogi leniwe swoim kształtem przypominają kopytka, ale ciast ma zupełnie inną konsystencję. Jest lżejsze i bardziej puszyste.  Ważne, aby podczas łączenia składników nie wyrabiać go zbyt długo. Dodatek ubitej piany z białek dodaje kluskom lekkości. 

1. Ubić pianę z białek. Ser biały tłusty przecisnąć przez praskę, dodać mąkę i żółtko jajko i wyrabiać ciasto - ale tylko do połączenia składników. Nie trzeba go wyrabiać długo, bo będzie twarde. 

2. Ciasto podsypać mąką, bo może się lekko kleić. Z gotowego ciasta robić wałeczki, odcinać z nich ukośnie nieduże kluski.

3. Wrzucać partiami na osolony wrzątek i gotować 5 minut od wypłynięcia. Podawać polane roztopionym masłem i posypane cukrem wymieszanym z odrobiną cynamonu.

Z

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Zawiedziona 04.01.2024 19:03
Wyszły twarde, bez smaku, nie czuć sera. Strata niestety czasu i skladnikow

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak