Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Żytnie bułeczki z farszem z dyni i kiełbasy

2.0
(3)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka żytnia 600 g
woda 300 ml
drożdże 3 dag
cukier 1 łyżeczka
sól plaska lyżeczka
oliwa 4 łyżki
dynia 0,5 kg
kiełbasa 0,5 kg

Przepis i sposób przygotowania na: Żytnie bułeczki z farszem z dyni i kiełbasy

W ciepłej wodzie rozpuszczamy cukier i drożdże. Kiedy zaczną rosnąć dodajemy resztę składników i wyrabiamy gładkie ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia.

Kiełbasę kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni, dodając startą na tarce dynię. Dusimy aż dynia zmięknie.

Kiedy ciasto podwoi swoją objętość formujemy bułeczki, które nadziewamy farszem i układamy na blaszce oprószonej mąką. Odstawiamy na 15 minut do wyrośnięcia. Pieczemy ok 20 minut w 200st.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak