Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pasztet króliczy z jajkiem

2.0
(1)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

królik 1,6 kg
słonina 40 dag
wątróbka 20 dag
Przyprawa do pieczeni i mięs duszonych Prymat
jajko 3
Liść laurowy suszony Prymat 2
ziele angielskie 2
masło
Bułka tarta klasyczna Prymat
sól do smaku
woda letnia 1/2 szklanki
jajko ugotowane na twardo 6

Przepis i sposób przygotowania na: Pasztet króliczy z jajkiem

Mięso królika (najlepsza jest część tylna wraz z combrem, jednak mogą być też przodki) marynujemy w marynacie warzywnej http://www.doradcasmaku.pl/przepis/138786/marynata-warzywna-do-miesa-kroliczego.html Na suchej patelni wytapiamy słoninę i przekładamy do większego garnka. Na tłuszcz pozostały z wytopionej słoniny wrzucamy mięso królika i rumienimy. Przekładamy do garnka, a na patelnię wrzucamy wątróbkę. Rumienimy i dodajemy do mięsa i słoniny. Następnie do garnka dolewamy ½ szklanki wody, dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, przyprawę do mięsa duszonego, grubo pokrojoną cebulę i całość dusimy ok. 45-60 minut. Mięso oddzielamy od kości i całość (oprócz ziela angielskiego i liścia laurowego) dwukrotnie przepuszczamy przez maszynkę do mielenia mięsa. Do masy mięsnej dodajemy jajka i ewentualnie sól do smaku. Tak przygotowaną masę przekładamy do wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą formy. Warstwa przełożonej masy powinna wynosić ok. 1-1,5 cm. Na to układamy ugotowane jajka w całości i na wierzch wykładamy dalszą część masy dokładnie wypełniając miejsca między jajkami. Zapiekamy ok. 90 minut w temp. 180°C.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Beatris 25.12.2012 18:04
Taki pasztet to prawdziwy rarytas.
Sarenka 31.10.2011 22:02
Przez ostatnie dni doglądałam królików, tzn poiłam i karmiłam. Jakoś nie przepadam za tym mięsem, choć nie pogardzę. Kiedyś, mój mąż za sprzedane, wyhodowane przez siebie króliki kupił sobie motorek :) Do dziś lubi ich mięcho. Dobrze, ze znam przepis na łatwą, kwaśną zupkę z królika, to moje koło ratunkowe, jeżeli chodzi o dania z tym mięsem. Pasztetu króliczego nie jadłam, ale jadłam zajęczy i baaaardzo mi smakował.
anemon 14.07.2011 06:45
Super apetycznie się prezentuje.
Anna169Hosz 06.07.2011 18:18
Bardzo apetyczny.
smakowita 28.06.2011 18:03
na pewno smaczny ,uwielbiam dobrze przyrządzone mięso królika
polly66 24.06.2011 08:26
na to to na pewno się wpraszam! O! :p
Jolanta_P-S 17.06.2011 20:26
podobny do mojego wielkanocnego, super
agnieszka137 17.06.2011 20:21
super! trzeba zdobyć królika:)
ben-ka 17.06.2011 19:07
za samo zdjęcie 5+ się należy:) wygląda smakowicie.
Sylwia88 17.06.2011 16:23
ciekawe

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak