Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

gołąbki orientalne

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kapusta pekińska 1 kg
mięso mielone drobiowe 1/2 kg
serca drobiowe 10 dkg
wątróbka drobiowa 10 dkg
Słonina świeża 5 dkg
cebula dymka ze szczypiorkiem 1 pęczek
bułka namoczona w mleku
jajko 2 szt
wino białe wytrawne 1 szklanka
bulion 1 szklanka
śmietana gęsta 1/2 szklanki
masło 1 łyżka
sól
pieprz
Imbir mielony Prymat 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: gołąbki orientalne

Kapustę myjemy wkładamy do dużego garnka z wrzącą posoloną wodą,dodajemy łyżeczkę masła połowę mielonego imbiru i gotujemy kilka minut,odcedzamy i przelewamy zimną wodą następnie rozdzielamy liści e.Słoninę drobniutko kroimy i stapiamy na rozgrzanej patelni,dodajemy pokrojoną dymkę mielone mięso i mieszając smażymy 3 min.Następnie wlewamy połowę wina mieszamy a gdy odparuje zdejmujemy z ognia.Serca i wątróbki po dokładnym oczyszczeniu siekamy łączymy z odciśniętą bułką i przesmażonym mięsem,dodajemy sól i pieprz i resztę imbiru,wbijamy jajka i wyrabiamy.Farsz smarujemy na liściach kapusty,zwijamy i spinamy wykałaczkami.Układamy ciasno w rondlu grubo wysmarowanym masłem i wyłożonym liśćmi kapusty,zalewamy gorącym bulionem i wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na 30 min.Pod koniec zapiekania wlewamy śmietanę wymieszaną z pozostałym winem i potrząsamy rondlem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Anna152 04.06.2012 05:59
pyszne
dianix 04.03.2012 13:59
Gołabki zawsze kojarzą mi się z moją mamą, nie zależnie w jakiej postaci

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak