Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tarta ze śliwkami

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto:
mąka 2 ½ szklanka
cukier puder 1 ½ szklanka
masło 1 kostka
jajko 1 sztuka
Nadzienie:
śliwki 70 dag
cynamon Prymat ½ łyżeczka
cukier waniliowy
jajko 2 sztuki
mąka ziemniaczana 1 łyżka
śmietana 4 łyżki
miód 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Tarta ze śliwkami

Z podanych składników zagnieść szybko kruche ciasto i włożyć na godzinę do lodówki.
Umyte śliwki przekrawać na pół i usunąć pestki. Zasypać je cukrem waniliowym i cynamonem i odstawić na godzinę, żeby puściły sok.
Ciasto rozwałkować na dużą formę do tarty, ponakłuwać widelcem.
Ze śliwek odlać sok wymieszać go z mąka ziemniaczaną, jajkami, miodem i śmietaną.
Na cieście ułożyć gęsto śliwki (skórką do góry) i zalać je masą.
Piec około 40 minut w temperaturze 200°.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

piter 20.11.2011 23:49
apetycznie wygląda
Misiabe 17.06.2011 11:53
Ale bym zjadła takie duuuży kawałek :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak