Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tarta morelowa

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto:
mąka 2 ½ szklanka
cukier puder 1 ½ szklanka
masło 1 kostka
jajko
Masa budyniowa:
mleko ½ l
cukier 10 dag
żółtko jajek 4 sztuki
mąka 4 łyżki
morele 60 dag

Przepis i sposób przygotowania na: Tarta morelowa

Z podanych składników zagnieść szybko kruche ciasto i włożyć na godzinę do lodówki.
Rozwałkować na dużą formę do tarty, ponakłuwać widelcem i podpiec 20 min w temperaturze 180 stopni.
Odlać ½ szklanki mleka, resztę zagotować. Żółtka utrzeć z cukrem, dodać zimne mleko i mąkę. Wlać pomału do gotującego się mleka, cały czas mieszając. Gotować do momentu, aż zacznie gęstnieć. Wyłożyć masę na przestudzony spód, poukładać na niej przekrojone morele, skórką do spodu. Piec 30 min.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

goofy9 17.06.2011 10:28
i podobnie smakuje
Emilia22 17.06.2011 09:41
świetnie wygląda

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak