Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rolada z indyka z sosem borowikowym

4.0
(26)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

filet z udźca indyka 1,2 kg
mięso wieprzowe bez kości ok.35 dkg
wątróbka z kurczaka 15 dkg
marchewka 1
por 10 cm
koperek 1/2 pęczka
masło 2 czubate łyżki
sól Prymat 2 łyżeczki
Czosnek niedźwiedzi suszony Prymat 2 łyżki
sos sojowy jasny 3 łyżki
mąka pszenna 1 czubata łyżka
proszek grzybowy 2 łyżeczki
Czosnek suszony Prymat 1,5 łyżeczki
Pieprz czarny mielony Prymat 1 łyżeczka
otręby pszenne 4 łyżki
Pieprz ziołowy mielony Prymat 2 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Rolada z indyka z sosem borowikowym

Mięso z udźca indyczego bez skóry i kości opłukać i dobrze osączyć. Ponacinać tak żeby dało się rozłożyć na płasko, lekko rozbić tłuczkiem. Ułożyć na folii spożywczej i posypać przyprawami - 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego, 1 łyżeczką soli i czosnkiem granulowanym. Jeśli mamy 2 czy 3 kawałki to ułożyć je obok siebie tak żeby lekko na siebie zachodziły i tworzyły razem jakby 1 płat mięsa, niewielkimi dziurkami nie przejmujemy się.

Mięso wieprzowe - użyłam tzw. warkocza od schabu środkowego, ale może być poprzerastana łopatka - zmielić razem z surową wątróbką. Marchew obrać i zetrzeć na tarce jarzynowej, pora posiekać - przesmażyć warzywa na maśle (1 czubata łyżka) i dodać do zmielonego mięsa. Dodać otręby, posiekany grubo koperek i resztę przypraw, dobrze wyrobić. Wyłożyć masę na płat mięsa z indyka i pomagając sobie folią zwijamy w roladę. Związujemy ją w kilku miejscach nicią kuchenną i zawiniętą w folię odkładamy na 30-60 min. do lodówki. Następnie zdejmujemy folię i mięso wkładamy do rękawa do pieczenia, skrapiamy sosem sojowym i wlewamy 4-5 łyżek wody, zamykamy rękaw, układamy całość na blasze. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i pieczemy ok. 1 godziny. Po upieczeniu wyjmujemy i zostawiamy w spokoju na 20 min.. Dopiero po tym czasie przecinamy rękaw, usuwamy nitkę a roladę kroimy na grube plastry.

Sos z pieczenia, który powstał w rękawie zlewamy do rondelka. Dodajemy 2 łyżeczki zmielonych na proszek borowików oraz resztę masła utartego z mąką na papkę i mieszając gotujemy ok. 5 min.. Jeśli sos byłby za gęsty rozrzedzamy go niewielką ilością wody albo bulionu.

Podałam ze wstążkami z marchewki, uduszonymi na odrobinie masła i ziemniakami z wody

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

agataw1990 15.07.2012 18:44
Pychotka
Grażyna13 10.03.2012 13:00
Wspaniała :)
fictor123 25.11.2011 08:42
swietny przepis, bardzo szczegolowo opisane co i jak:) skusze sie na pewno:)
Misia90 28.08.2011 17:35
extra
Marysia 28.08.2011 17:15
super
Karolina69 28.08.2011 17:05
fajne
Babciagramolka 15.07.2011 08:17
Roladka super - a wstążki marchewkowe pociśgają mnie swoim pięknem
evita0007 06.07.2011 20:06
Wow !! cos niesamowitego zrobiłas !!!
Agnieszka_B 18.06.2011 16:35
Fantastyczne połączenie drobiu i grzybów.... Jestem zachwycona!
aginaa 17.06.2011 18:50
pyszne to musi byc
Gosia40 17.06.2011 08:34
Prezentuje się wyśmienicie:)
Beatris 17.06.2011 08:27
Jestem bardzo ciekawa smaku. Zapowiada się bardzo apetycznie.
iwa643 17.06.2011 07:40
Bardzo fajna rolada

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak