Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

babka z grzybami

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ziemniaki 1,5 kg
cebula 30 dkg
grzyby leśne 40 dkg
jajko 3 szt
olej 4 łyżki
Bułka tarta klasyczna Prymat 4 łyżki
Majeranek suszony Prymat 3 łyżeczki
Gałka muszkatołowa mielona Prymat szczypta
sól
pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: babka z grzybami

Ziemniaki obieramy,płuczemy,połowę ścieramy na miazgę a drugą na drobne wiórki.Obie masy mieszamy,dodajemy jajka,bułkę tartą i znowu mieszamy.Cebulę drobno siekamy,grzyby myjemy i drobno kroimy smażymy na suchej patelni aż sok który puszczą odparuje,wtedy dodajemy olej i cebulę i chwilę razem smażymy mieszając a następnie przekładamy do ziemniaków,doprawiamy majerankiem,solą,pieprzem i gałką dokładnie wszystko mieszamy.Masę przekładamy do natłuszczonych i wysypanych bułką tartą form babkowych lub keksowych napełniając je do 2/3 wysokości.Wstawiamy do piekarnika na 180 stopni i pieczemy 60 min.Babka smakuje na gorąco polana sosem grzybowym i surówką.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Krystyna32 09.12.2011 01:05
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak